shkolaw.in.ua 1
Додаток 1


до Положення про Центральну

галузеву дегустаційну комісію

з оцінки якості морозива
Бальна оцінка морозива
1. Якість морозива визначають за показниками в такій послідовності:

зовнішній (товарний) вигляд;

колір цілого продукту, колір і малюнок на розрізі;

структура та консистенція;

смак і запах (аромат).
2. Оцінювання якості морозива здійснюють за 10-бальною системою.





рівний, однорідний, характерний для даного виду морозива

- 1 бал;




неоднорідний, нехарактерний для даного виду морозива

- 0,5 бала.









Критерії оцінювання кольору :
Критерії оцінювання структури та консистенції:





дуже хороша, однорідна з достатньою збитістю; хрусткі вафлі, глазур, що тане одночасно з морозивом

- 3 бали;




хороша; вафлі недостатньо хрусткі;глазур, що тане одночасно з морозивом

-2,5 бала;






незначна неоднорідність структури; вафлі недостатньо хрусткі; глазур тане повільніше, ніж морозиво


-2 бали;




слабо-сніжиста структура; вологі не хрусткі вафлі; надмірно тугоплавка глазур

-1,5 бала.




дуже хороший, чистий, характерний для даного виду морозива


-6 балів;




хороший, чистий, без сторонніх присмаків

-5,5 бала;




недостатньо виражений аромат або смак наповнювача;

надмірно виражений аромат або смак наповнювача


- 5 балів;




сторонні присмаки сировини (прогірклий, затхлий, кормовий та інші), вади глазурі (нечистий, салистий присмак), вади вафель (прогірклість та ін.)


- 4,5 бала

і нижче.
Критерії оцінювання смаку і запаху (аромату):
3. При оцінюванні зовнішнього вигляду враховуються:

форма брикету, стаканчика, рулету, торта та ін. (деформація);

наповнення стаканчика, коробки, пластикової упаковки;

покриття глазур’ю (рівномірне, нерівномірне, щільність покриття); пошкодження вафельних стаканчиків, вафельних пластинок (наявність тріщин).

Зовнішній вигляд оцінюється:

відмінний;

добрий;

задовільний;

незадовільний;

дуже поганий (продукція не має товарного вигляду).

У разі дегустування нових видів морозива рекомендувати продукцію до поставлення на виробництво при середній бальній оцінці не менше 9 та зовнішньому вигляді не гірше ніж “добрий”.


За результатами оцінки якості, при необхідності (на виставках, конкурсах, оглядах), для стимулювання випуску високоякісної продукції, видам морозива присвоюються відзнаки: Гран-прі, золоті, срібні, бронзові медалі, дипломи до них.
Відзнака Гран-прі може бути присвоєна морозиву за умови, що середня бальна оцінка складає 10 балів:

смак і запах (аромат) - не менше 6 балів;

структура та консистенція - не менше 3 балів;

колір - не менше 1 бала;

зовнішній вигляд - не гірше ніж “відмінний”.
Золота медаль може бути присвоєна морозиву за умови, що середня бальна оцінка за показниками повинна бути в межах 9,5 – 9,9 балів, у тому числі:

смак і запах (аромат) - не менше 6 балів;

структура та консистенція - не менше 2,5 бала;

колір - не менше 1 бала;

зовнішній вигляд - не гірше ніж “відмінний”.
Срібна медаль може бути присвоєна морозиву за умови, що середня бал оцінка за показниками повинна бути в межах 9,0 – 9,4 балів, у тому числі:

смак і запах (аромат) - не менше 5,5 бала;

структура та консистенція - не менше 2,5 бала;

колір - не менше 1 бала;

зовнішній вигляд - не гірше ніж “добрий”.
Бронзова медаль може бути присвоєна морозиву за умови, що середня бальна оцінка за показниками повинна бути не менше 8,5 – 8,9 бала, в тому числі:

смак і запах (аромат) - не менше 5,5 бала;

структура та консистенція - не менше 2 балів;

колір - не менше 1 бала;

зовнішній вигляд - не гірше ніж “добрий”.